آشنایی با کود NPK و نحوه مصرف آن

آشنایی با کود npk

کودها در کشاورزی به موادی اطلاق می‌شود که حاوی یک یا چند تا از  عناصر ماکرو یا عناصر میکرو می‌باشند که برای تامین نیاز غذایی گیاهان و حاصلخیزی خاک اضافه می‌شوند که در دو نوع شیمیایی و ارگانیک وجود دارند. اما کود npk در کدام دسته قرار دارد؟ در ادامه بررسی خواهیم کرد.

کود سولفات پتاسیم (52 %) گرومان

کود سولفات پتاسیم (52 %) گرومان باعث افزایش عملکرد محصولات می شود.

کود NPK چیست؟

کود NPK یک کود ماکرو است که از عناصر ازت، فسفر و پتاس تشکیل شده است که این 3 عنصر اصلی ترین عنصر های مورد نیاز برای رشد رویشی و زایشی گیاهان می‌باشند. همچنین در مقاومت گیاهان به شرایط تنش محیطی و تنش های زنده و همچنین کیفیت و رنگریزی محصول نقش اساسی دارند؛ که این عناصر با توجه به شرایط محیطی و آب و هوایی و همچنین نوع گیاه ما درصد های متفاوتی دارند.

انواع کود NPK

هر نوع کودی که هر 3 عنصر اصلی نیروژن،؛ فسفر و پتاس را داشته باشند به عنوان کود ماکرو کامل یا NPK شناخته می‌شود. این 3 عنصر پر مصرف ترین عناصر در تمام مراحل رشدی گیاه محسوب می‌شوند که گیاه در مراحل مختلف رشدی به درصدهای متفاوتی از این 3 عنصر نیاز دارد. کود های NPK بر اساس میزان عناصر موجود در آن ها بر روی گیاهان اثر می‌گذراند به عنوان مثال کودی که نیتروژن آن بالا باشد برای رشد رویشی گیاه مناسب است و یا کودهای حاوی فسفر بالا در ریشه دهی و همچنین گل دهی گیاهان نقش اساسی دارند.

کودهای NPK با عدد مشخص می‌شوند؛ با توجه به اینکه هر کود چه عددی دارد کارایی آن مشخص می‌شود. به عنوان مثال کود 10-52-10 یک کود فسفر بالا است که برای افزایش گل انگیزی و ریشه دهی به گیاهان داده می‌شود که اعداد فوق به ترتیب از چپ به راست درصد عناصر نیتروژن، فسفر و پتاس را نشان می‌دهند.

برخی از انواع کود‌های NPK عبارتند از:

آشنایی با انواع کودهای npk

ترکیبات کودی NPK

کودهی NPK  مخلوطی از 3 عنصر اصلی نیتروژن، فسفر و پتاس می‌باشد که با توجه به نیاز گیاه درصد های مختلفی از آنها فرموله می‌شود. در بعضی از کودهای NPK عناصر میکرو نیز افزوده می‌شود که علاوه بر تامین نیاز عناصر اصلی گیاه نیاز به عناصر ریز مغذی را نیز برطرف کند.

مزایای استفاده از کود NPK

  • افزایش رشد رویشی
  • افزایش کلروفیل و فتوسنتز
  • افزایش رشد زایشی
  • افزایش ریشه دهی
  • افزایش کمیت و کیفیت محصول
  • افزایش مقاومت گیاهان به تنش ها
  • بهبود گرده افشانی
  • افزایش رنگریزی میوه‌ها

نحوه مصرف کود NPK

روشهای متفاوتی برای مصرف کود های NPK  وجود دارد که شامل کود آبیاری، محلول پاشی ، شیار کود و کانال کود و هیدروپونیک می‌باشد. به دلیل حلالیت بالای این کودها می‌توان آنها را در سیستم های آبیاری استفاده کرد همچنین این خصوصیت حلالیت بالای آن اجازه استفاده راحت در محلول پاشی ها را می‌دهد.

کود گرانول گوگرد معدنی بنتونیت‌دار (21 %)

کود گرانول گوگرد معدنی بنتونیت‌دار (21 %) بعنوان یک ماده اصلاحی در خاک‌هـای آهکـی استفاده می شود.

زمان مصرف کود NPK

بهترین زمان مصرف نوع گرانوله آنها در زمستان در چالکود و کانال کود می‌باشد و در نوع محلول پاشی آن بهتر است در صبح زود و یا عصر انجام شود. نوع کودهای فسفر بالا را می‌توان در اوایل کشت همراه با خاک اختلاط شود.

کود NPK برای چه گیاهانی مناسب است؟

این کود برای تمامی گیاهان مناسب است فقط باید زمان استفاده صحیح و همچنین نوع کود NPK مناسب استفاده شود به عنوان مثال از کود فسفر بالا زمانی گل دهی استفاده شود و یا کود نیتروژن بالا را زمانی که نیاز به رشد رویشی بالا داریم استفاده کنید.

جمع بندی

خاک اصلی ترین عضو سیستم کشاورزی پایدار است که زنده و پویا است. که نیازهای غذایی گیاهان را برآورده می‌کند؛ با توجه به کشت های بی رویه و فشرده و عدم آیش و تناوب در زمین های کشاورزی همه ساله عناصر غذایی زیادی از خاک توسط گیاه دریافت می‌شود که برای جایگزینی آن ما نیازمند کوددهی به زمین کشاورزی هستیم شناخت تمام ویژگی ها و ترکیبات کود قبل از خرید آن نکته ای بسیار مهم است تا کود مورد نظر بتواند تمام نیازهای غذایی گیاه مورد نظر ما را برطرف نمایید.

کود npk چیست و انواع آن کدامند؟

دیدگاهتان را بنویسید