آشنایی با سولفات پتاسیم + مزایا به همراه نحوه مصرف

کود سولفات پتاسیم یک عنصر نسبتاً فراوان در پوسته زمین است و تولید کود پتاس در هر نقطه از کره زمین رخ می‌دهد. با این حال، K2SO4 به ندرت به شکل خالص در طبیعت یافت می‌شود. در عوض به طور طبیعی با نمک‌های حاوی منیزیم، سدیم و کلرید (به ترتیب منیزیم، سدیم و کلر) مخلوط می‌شود. این مواد معدنی برای جداسازی اجزای خود نیاز به پردازش بیشتری دارند. از نظر پروسه تولید، K2SO4 با واکنش KCl با اسید سولفوریک ساخته شده است.

کود NPK محلول در آب (10-52-10)

کود NPK محلول در آب (10-52-10) گرومان منجر به افزایش فعالیت ریشه می شود.

با این حال، محققان بعداً دریافتند که می‌توانند تعدادی از مواد معدنی زمین را برای تولید K2SO4 که امروزه رایج ترین روش تولید است، دستکاری کنند. به عنوان مثال، مواد معدنی طبیعی حاوی پتاسیم (مانند کاینیت و شونیت) استخراج شده و با دقت با محلول‌های آب و نمک شسته می‌شوند تا محصولات جانبی حذف و K2SO4 تولید شود.

سولفات پتاسیم چیست؟

کود پتاسیم (K) معمولاً برای بهبود عملکرد و کیفیت گیاهان در حال رشد در خاک‌هایی که فاقد منبع کافی از این ماده مغذی ضروری هستند، اضافه می‌شود. بیشتر کود K از ذخایر نمک واقع در سراسر جهان بدست می‌آید. کلمه “پتاس” یک اصطلاح کلی است که اغلب به کلرید پتاسیم (KCl) اشاره می‌کند، اما در مورد سایر کودهای حاوی پتاسیم مانند سولفات پتاسیم (K2SO4، معمولاً به عنوان سولفات پتاس یا SOP) کاربرد دارد.

پتاسیم برای انجام بسیاری از عملکردهای ضروری در گیاهان، مانند فعال کردن واکنش‌های آنزیمی، سنتز پروتئین‌ها، تشکیل نشاسته و قند، و تنظیم جریان آب در سلول‌ها و برگ‌ها مورد نیاز است. اغلب، غلظت پتاسیم در خاک برای حمایت از رشد سالم گیاه بسیار کم است. سولفات پتاسیم منبع بسیار خوبی از پتاسیم برای گیاهان است.

کودهای سولفات پتاسیم (1)

بخش K از K2SO4 هیچ تفاوتی با سایر کودهای پتاس معمولی ندارد. با این حال، منبع ارزشمندی از S را نیز تامین می‌کند که سنتز پروتئین و عملکرد آنزیم به آن نیاز دارد. مانند K، S نیز می‌تواند برای رشد کافی گیاه در خاک بسیار کم باشد. علاوه بر این، باید از افزودن کلر در خاک‌ها و گیاهان خاص اجتناب شود. در چنین مواردی، K2SO4 یک منبع K بسیار مناسب می‌سازد. کشاورزان محلول پاشی K2SO4 را راهی مناسب برای اعمال K و S به گیاهان می‌دانند و مواد مغذی جذب شده از خاک را تکمیل می‌کنند. با این حال، اگر غلظت بیش از حد بالا باشد، آسیب به برگ ممکن است رخ دهد.

مزایای استفاده از سولفات پتاسیم

  • مقاومت گیاه را در برابر عواملی مانند خشکی، دمای شدید، آفات و بیماری‌ها بهبود می‌بخشد.
  • به پوشش گیاهی کمک می‌کند تا از منابع آب بهینه استفاده کند.
  • با افزودن این ترکیب می‌توان کیفیت سیب زمینی، تنباکو، سبزیجات و میوه‌ها را افزایش داد.
  • سولفات پتاسیم در محصولات روغنی مانند زیتون، آفتابگردان، کلزا، بادام زمینی و سویا مفید است.
  • افزایش کیفیت محصولات
  • افزایش انبارداری محصولات
  • دارای عنصر پراهمیت گوگرد
  • بهبود کیفیت رنگ و طعم میوه‌ها
  • حلالیت بالا در آب و جذب سریع توسط گیاهان
  • قابل‌مصرف در خاک‌های اسیدی و قلیایی
  • افزایش حلالیت و جذب عناصر دیگر مانند فسفر، آهن و ریزمغذی‌ها
  • ضریب شوری پایین و بهترین کود پتاسیمی برای مناطق در معرض شوری
  • کاهش آبشویی کاتیون‌ها در خاک‌های سبک
  • کاهش نیترات در موقع تشکیل میوه و تأمین نیاز به‌موقع محصول
  • بالا بردن ارزش غذایی محصولات با تأثیر بر تولید انواع ویتامین‌ها، نشاسته‌ها و قندها
  • ارزان‌ترین روش برای مقاوم‌سازی درختان و گیاهان در برابر سرمازدگی

کود سولفات پتاسیم برای چه گیاهانی مناسب است؟

کود سولفات پتاسیم کود مناسب گیاهان آپارتمانی، باغی، زراعی و گلخانه مناسب است؛ با توجه به اینکه عنصر پتاسیم در فعال کردن آنزیم‌ها نقش مهمی دارد در تمام گیاهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در گیاهان آپارتمانی مقاومت آن‌ها را نسبت به بیماری‌ها بالا می‌برد.

کود گرانول گوگرد معدنی بنتونیت‌دار (21 %)

کود گرانول گوگرد معدنی بنتونیت‌دار (21 %) یکی از بهترین کودهای گوگردی موجود در کشور است.

بهترین زمان مصرف کود سولوپتاس

زمان مصرف کود سولفات پتاسیم بستگی به نوع گیاه ما دارد ولی به طور کلی در ابتدای فصل زمان کاشت و در مرحله ابتدایی رشد گیاهان، در ابتدای فصل بهار همزمان با آغاز رشد و در بعضی گیاهان و درختان میوه، هم‌زمان با رشد میوه و توسعه مغز می‌باشد. مثلا در درختان پسته در زمان پر شدن مغز برای افزایش وزن دانه در اوایل تابستان می‌توان استفاده کرد. همچنین در گیاهان مثل گندم پاییزه برای مقاومت در برابر تنش‌های گرمایی انتهای فصل می‌توان از این کود استفاده کرد.

مقدار و نحوه مصرف 

سولفات پتاسیم به سه طریق آب آبیاری، چالکود و محلول­پاشی قابل استفاده است. که با در نظر گرفتن نیاز گیاه و مرحله رشدی می‌توان یکی از این روش‌ها را برای کوددهی انتخاب کرد.

توجه به این نکته ضروری است که از اختلاط سولفات پتاسیم با کودهای حاوی کلسیم، مس و سایر فلزات سنگین باید اجتناب شود. دز‌های توصیه شده برای مصرف این کود متفاوت است ولی بهترین راه برای کاهش هزینه‌ها و جلوگیری از اتلاف آن قبل از مصرف آزمایش خاک انجام داده تا کمترین میزان را استفاده کنیم.

سولفات پتاسیم (1)

به طور کلی دستورالعمل عمومی برای مصرف این کود به شرح زیر می‌باشد:

  • چالکود: 0.5 تا 1 کیلوگرم برای هر درخت
  • آب آبیاری: 10  تا 15 کیلوگرم در هکتار برای کشت‌های زراعی و گلخانه‌­ای ، 20 تا 30 کیلوگرم در هکتار برای باغات
  • محلول­‌پاشی: 2 تا 3 کیلوگرم در هزار لیتر آب ( تکرار در چند نوبت بسته به نیاز و نوع کشت )

دیدگاهتان را بنویسید