در مجموع گیاهان به حداقل 16 عنصر نیاز دارند که مهمترین آنها کربن، هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن، فسفر، گوگرد، پتاسیم، کلسیم و منیزیم است. گیاهان کربن را از جو و هیدروژن و اکسیژن را از آب بدست میآورند. سایر مواد مغذی از خاک گرفته میشود. اگرچه گیاهان حاوی سدیم، ید و کبالت هستند، اما ظاهراً اینها ضروری نیستند. این در مورد سیلیکون و آلومینیوم نیز صادق است. تجزیه و تحلیل های شیمیایی کلی نشان میدهد که عرضه کل عناصر غذایی در خاک در مقایسه با نیاز گیاهان زراعی معمولاً زیاد است. با این حال، بخش عمده ای از این عرضه بالقوه به شکلی تثبیت میشود که به اندازه کافی نیاز گیاه را برآورده نمیکند.
به همین دلیل، اندازه گیری مواد مغذی موجود در مقایسه با کل عرضه مواد مغذی امری ضروری است. هنگامی که عناصر موجود کاهش مییابد، فقدان آن به یک عامل محدود کننده در رشد گیاه تبدیل میشود. با این حال، مقادیر بیش از حد برخی از مواد مغذی مانند کودها ممکن است باعث کاهش عملکرد شود.
کود سولفات آهن (21 درصد) گرومان باعث بهبود دهنده کیفیت، رنگ، عطر، طعم و اندازه محصولات می شود.
فهرست مطالب
کود کشاورزی چیست؟
کود، ماده طبیعی یا مصنوعی حاوی عناصر شیمیایی است که باعث بهبود رشد و بهره وری گیاهان میشود. کودها حاصلخیزی طبیعی خاک را افزایش میدهند و یا جایگزین عناصر شیمیایی گرفته شده از خاک توسط محصولات قبلی میشوند.
حاصلخیزی خاک کیفیت خاکی است که آن را قادر میسازد تا ترکیبات را در مقادیر کافی و تعادل مناسب برای رشد گیاهان در زمانی که عوامل دیگر (مانند نور، رطوبت، دما و ساختار خاک) مساعد هستند، فراهم کند. در مواردی که حاصلخیزی خاک کم است، ممکن است مواد طبیعی یا شیمیایی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز گیاه اضافه شود. این مواد کود نامیده میشوند، اگرچه این اصطلاح عموماً به مواد معدنی غیر آلی غیر از آهک یا گچ اطلاق میشود.
انواع کود کشاورزی
کودها نقش مهمی در تضمین دریافت مواد مغذی مورد نیاز گیاهان برای رشد و نمو مطلوب دارند. انواع مختلفی از کودهای گیاهی در دسترس کشاورزان است، اما دو مورد از رایج ترین آنها کود ارگانیک و کود معدنی است. مواد مغذی در محصولات ارگانیک به تدریج آزاد میشوند در حالی که این ماده در طول زمان تجزیه میشود، در حالی که محصولات معدنی سنتز شده مصنوعی امکان جذب سریع مواد مغذی توسط گیاهان را فراهم میکنند. با این حال، نوع آلی کود در دراز مدت برای خاک و اکوسیستم بهتر است.
گیاهان برای رشد به مواد مغذی مختلفی نیاز دارند که از طریق ریشه از خاک دریافت میکنند. هر برداشت، بهره وری بالقوه خاک را کاهش میدهد مگر اینکه مواد مغذی خاک احیا شوند. نوع صحیح کود برای گیاهان میتواند کمبود مواد مغذی را برطرف کند.
کودها سه ماده مغذی ضروری برای رشد گیاهان را تامین میکنند: نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) و همچنین سایر ریز مغذی های مورد نیاز. پارامترهای کلیدی انواع کودهای مورد استفاده در کشاورزی این مواد مغذی و نحوه به دست آوردن آنها میباشد. عوامل زیادی از جمله کیفیت خاک، نوع محصول و روش کاربرد، میتوانند بر تصمیمات نوع کود تأثیر بگذارند. امروزه طیف گسترده ای از محصولات کوددهی موجود است که به کشاورزان این امکان را میدهد تا محیطی غنی از مواد مغذی برای محصولات خود ایجاد کنند.
انواع کودهای معدنی
کودهای غیر آلی یا مصنوعی مواد شیمیایی هستند که از عناصر طبیعی تولید میشوند. هدف اصلی آنها برآوردن نیازهای مغذی گیاه است. نوع کود معدنی از مزایای اقتصادی بودن، استفاده آسان و دسترسی آسان به گیاهان برخوردار است. متأسفانه، اسیدیته طبیعی آن اغلب میکروارگانیسمهای مفید را از بین میبرد. علاوه بر این، کوددهی بیش از حد با مواد مصنوعی باعث آلودگی محیط زیست و گرم شدن کره زمین میشود.
نوع کود نیتروژن (N)
کودهای N به ویژه در مراحل میانی چرخه زندگی گیاه مفید هستند، زمانی که گیاه به بیشترین حمایت برای ادامه رشد و برگی نیاز دارد. دو نوع محبوب ترین کود شیمیایی مبتنی بر نیتروژن در مزارع اروپایی نیترات آمونیوم ،نیترات آمونیوم هستند. با محتوای نیتروژن دوگانه، برای محصولاتی که نیاز به آزادسازی سریع نیتروژن دارند، به خوبی کار میکند.
اگرچه اکثر گیاهان برای رشد به کود نیتروژنی نیاز دارند، اما مقدار زیاد آن میتواند باعث سوختگی گیاه شود که ممکن است منجر به تغییر رنگ برگ ها و حتی مرگ گیاه شود.
کود فسفر
تغذیه با فسفر، که برای تقویت ریشه ها و ساقه ها عمل میکند، در تمام مراحل چرخه رشد گیاه بسیار مهم است. نوع کود فسفر همچنین موفقیت باروری از جمله گلدهی، تولید بذر و تشکیل میوه را افزایش میدهد. تغذیه مبتنی بر فسفر، بر خلاف تغذیه مبتنی بر نیتروژن، در نفوذ به بافت های گیاه در خارج از منطقه ریشه مشکل دارد. برای حفظ عرضه ثابت فسفر در طول فصل، بسیاری از کشاورزان روش آهسته رهاسازی را انتخاب میکنند. کوددهی فسفر به دلیل اثر تاخیری و طولانی بودن مدت آن بهتر است قبل از کاشت انجام شود.
کودهای P در انواع مختلفی از اشکال شیمیایی و فیزیکی وجود دارند. سوپر فسفات منفرد (SSP)، سوپر فسفات تریپل (TSP)، دی آمونیوم فسفات (DAP)، آمونیوم دی هیدروژن فسفات (ADP) و آمونیوم پلی فسفات (APP) مایع پرکاربردترین انواع کود P هستند.
کود پتاسیم
کود سولفات پتاسیم (52 %) گرومان در افزایش عملکرد محصولات تاثیر دارد.
کود مبتنی بر پتاسیم باعث رشد قوی ریشه در گیاهان شما میشود. این نوع کود مصنوعی میتواند به عنوان یک بافر برای گیاهان شما در صورت کمبود سایر مواد مغذی عمل کند. کوددهی با محصولات مبتنی بر پتاسیم همچنین به گیاهان کمک میکند تا فتوسنتز سالم را حفظ کنند و گسترش بیماری ها را محدود میکنند. این نوع ماده شیمیایی را تا جایی که میتوانید به ریشه های گیاه نزدیک کنید.
اگر گیاهان شما فاقد پتاسیم باشند، ممکن است اطراف لبه ها زرد یا قهوه ای شوند. اگر نوع کود پتاسیمی را به موقع اضافه نکنید، برگها پژمرده شده و میریزند. برخی از نمونههای کودهای نوع پتاس عبارتند از: کلرید پتاسیم (KCl)، سولفات پتاسیم/سولفات پتاس (K2SO4) و کود نیترات پتاسیم (KNO3). این محصولات ممکن است حاوی مواد معدنی اضافی نیز باشند.
کود مرکب
کودهایی که حاوی سطوح مختلف N، P و K هستند، به عنوان کودهای مرکب شناخته میشوند. انواع مختلفی از کودهای NPK بسته به فرمولاسیون مواد مغذی مورد استفاده در کشاورزی وجود دارد و هر کدام به طور معمول برای برآوردن نیازهای یک محصول خاص که در یک نوع خاک خاص رشد میکنند طراحی شده اند. اکثر گیاهان و انواع خاک میتوانند از یک محصول کوددهی با نسبت NPK 10-10-10 بهره مند شوند. انواع خاک هایی که مواد مغذی را به خوبی حفظ نمیکنند، مانند شنی یا رسی، ممکن است نیاز به کوددهی با سطح NPK بالاتر، مانند 15-15-15 داشته باشند.
انواع کودهای گوگردی، منیزیمی و کلسیمی
مواد مغذی ثانویه مانند گوگرد (S)، منیزیم (Mg) و کلسیم (Ca) به ندرت به طور جداگانه استفاده میشوند، بلکه با محصولات کوددهی مواد مغذی ضروری مخلوط میشوند. گوگرد معمولاً در کودهای N مانند اوره وجود دارد. انواع دیگر کودهای گوگردی شامل سوپر فسفات ساده (SSP)، سولفات پتاس (SOP) و کود سولفات منیزیم پتاسیم است. همچنین میتوان از آهک (کربنات کلسیم) و گچ (سولفات کلسیم) برای اصلاح خاک با کلسیم استفاده کرد.
نوع کود ریز مغذی
یک نوع کود ریز مغذی شامل مواد مغذی حیاتی برای رشد گیاه است اما فقط به مقدار کمی مورد نیاز است: کود سولفات آهن (Fe)، منگنز (Mn)، مولیبدن (Mo)، بور (B)، روی (Zn)، کلر (Cl) و مس. (مس). از آنجایی که ریز مغذی ها به مقدار کمی مورد نیاز هستند، کوددهی برگی معمولاً مؤثرترین راه برای رفع کمبود ریز مغذی ها است. ریز مغذی ها اغلب با محصولات کوددهی N، P و K ترکیب میشوند.
مزایای استفاده از کود کشاورزی
- تامین عناصر غذایی
- افزایش عملکرد محصول
- حفظ سلامت خاک
- کنترل بیماری ها
- مقاوت به تنش ها
- تقویت سلولها و دیوارههای گیاهی
- تنظیم تعادل آبی در گیاهان
- تنظیم رشد و نمو گیاهان
جمع بندی
تعیین نیازهای غذایی یک گیاه یکی از جنبه های ضروری فناوری کود است. ظاهر یک محصول در حال رشد ممکن است نشان دهنده نیاز به کود باشد، اگرچه در برخی گیاهان نیاز به مواد مغذی ممکن است به راحتی قابل مشاهده نباشد. اگر چنین مشکلی وجود داشته باشد، باید ماهیت آن تشخیص داده شود، میزان کمبود آن مشخص شود، و مقدار و نوع کود مورد نیاز برای یک محصول مشخص شود. هیچ جایگزینی برای بررسی دقیق گیاهان و شرایط خاک در مزرعه و به دنبال آن آزمایش های ساده کود، آزمایش سریع بافت های گیاهی و تجزیه و تحلیل خاک و گیاهان وجود ندارد.