
گلدهی یکی از حیاتیترین مراحل رشد گیاهان زینتی، میوهدار و برخی سبزیجات است که مستقیماً بر عملکرد نهایی محصول تأثیر میگذارد. اگرچه عوامل مختلفی مانند نور، دما و رطوبت در فرایند گلدهی نقش دارند، اما تغذیه مناسب و استفاده از کودهای مخصوص گلدهی نقش تعیینکنندهای در تحریک و تقویت این مرحله دارد. در این مقاله به بررسی بهترین کودها برای گلدهی، زمان و نحوه مصرف آنها و نکاتی کلیدی در انتخاب کود مناسب برای انواع گیاهان میپردازیم.
گذر از مرحله رویشی به مرحله زایشی که به آن گلدهی میگویند، فرآیند مهم رشد گیاه است. وضعیت تغذیه بر فرآیندهای گلدهی و باردهی گیاهان تأثیر میگذارد. کود نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) عناصر غذایی است که بر زمان گلدهی و مدت گلدهی تاثیر گذار است. کود نیتروژن، کود فسفر و کود پتاسیم بر رشد و زمان گلدهی تأثیر گذار است. کاربرد نیتروژن زمان گلدهی را به تاخیر میاندازد و افزایش بیشتر کاربرد آن مانع از تشکیل گل میشود. بر خلاف نیتروژن پس از مصرف کود فسفر، گلدهی زودتر اتفاق میافتد. استفاده صحیح از بهترین کودها قبل و در حین گلدهی و در زمان میوه دهی برای حفظ تعداد کافی میوه در هر درخت ضروری است.
کود گلدهی چیست؟
کود گلدهی نوعی کود است که بهطور خاص برای تحریک گیاه به تولید جوانههای گل و افزایش تعداد و کیفیت گلها طراحی شده است. این کودها معمولاً دارای فرمولی با نسبت بالای فسفر (P) و سطح متعادل از پتاسیم (K) هستند و نیتروژن (N) در آنها یا کمتر است یا در نسبت کنترلشده قرار دارد.
اجزای کلیدی کودهای گلدهی
1. فسفر (P): اصلیترین عنصر مؤثر در شکلگیری جوانههای گل، افزایش ریشهزایی و تحریک فرایند گلدهی.
2. پتاسیم (K): به بهبود کیفیت گلها، رنگدهی، افزایش مقاومت به تنشهای محیطی و افزایش ماندگاری کمک میکند.
3. ریزمغذیها: عناصر میکرو مانند بور، روی و منگنز نیز نقش مهمی در سلامت و عملکرد اندامهای زایشی گیاه دارند.
نمونهای از فرمول رایج کود گلدهی
کود NPK 10-52-10 یا 15-30-15: این ترکیبها به دلیل فسفر بالا گزینهای ایدهآل برای دوره گلدهی هستند.
دلیل استفاده از کود گلدهی چیست؟
عناصر میکرو نیز نقش اساسی در گلدهی گیاهان دارند. در این میان و با توجه به میزان مصرف، مهمترین آنها آهن، روی و منگنز است. عنصر آهن مرتبط به مرحله لقاح و تعداد میوه هستند و کمبود آن در گیاه باعث اختلالات فیزیولوژیکی و کاهش تعداد میوه میشود.
روی به طور مستقیم در سنتز برخی از اسیدهای آمینه نقش دارد، اگرچه مهم ترین عملکرد آن در گیاهان فعال کردن آنزیم های متعدد است که سنتز اکسین ها (اسید ایندولاستیک) را برجسته میکند. بنابراین در تولید تنظیم کننده های رشد نقش دارد.
منگنز در چرخه فتوسنتز، استفاده موثر از نیتروژن، متابولیسم پروتئین و فعال سازی آنزیم نقش دارد؛ این ماده روی متابولیسم کربوهیدرات ها و اسیدهای چرب، واکنش های فسفوریلاسیون و تشکیل اسید نوکلئیک (DNA و RNA)، نقش دارد. کمبود مداوم و شدید منگنز باعث کاهش رشد و بهره وری میشود و به رشد عمومیگیاهان آسیب میرساند.کود دهی مناسب برای گلدهی یک اقدام مهم در تولید و رشد است. تاثیر کود ها علاوه بر افزایش تعداد گل ها باعث کاهش گل های سقط شده و میوه های نارس نیز میگردد.
اگر چه یک وضعیت تغذیه ای متعادل برای فعال شدن جوانه های گل ضروری است، اما عوامل محیطی مانند دما، نور خورشید، طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا و غیره.. نقش مهمیبرای رشد بیشتر گل آذین دارند.

مقاله پیشنهادی : برای تقویت درخت انجیر چه باید کرد ؟
عناصر غذایی مهم کود دهی مناسب برای گلدهی
مطالعات نشان داده است که گیاهان تغییرات فصلی را بر اساس نور خورشید در دسترس و دمای متوسط در محیط خود تشخیص میدهند. افزایش یا کاهش این عوامل باعث تحریک آنزیم ها و پروتئین ها میشود تا رشد و تولید جوانه را افزایش یا کاهش دهند. با این حال، حتی اگر همه این عوامل تکمیل باشند، گیاهان بدون دسترسی به عناصر غذایی ماکرو و میکرو، شکوفه های بسیار کمیتولید میکنند.
همه گیاهان برای رشد و شکوفه دادن به نیتروژن، فسفر و پتاسیم (عناصر ماکرو) نیاز دارند. با این حال، فسفر عنصری است که تشکیل جوانه، میوه و دانه ها را تحریک میکند. که اهداف اولیه فرآیند تولید مثل گیاهان گلدار هستند.

نسبت N-P-K برای رشد گل
گیاهان گلدار به نسبت کودهای NPK مخصوص نیاز دارند که فسفر و پتاسیم بالاتری نسبت به نیتروژن دارد. برای گیاهان زینتی (و سبزیجات خاص) یک نسبت NPK در طول فصل کافی است. نسبت تقریباً 1:3:2 که نشان دهنده درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم است توصیه میشود. با این حال، اکثر گیاهان بارده، در مراحل مختلف رشد، به عناصر غذایی بیشتر نیاز دارند. درختان میوه، بوته ها، کود سبزی و صیفی جات زمانی بهترین عملکرد را دارند که برای شروع نیتروژن بیشتری در اختیار دارند؛ سپس، فسفر و پتاسیم بیشتری را نیاز دارند.

یکی از کودهایی که شما می توانید برای گلدهی مناسب استفاده کنید، کود NPK محلول در آب کامل (20-20-20) گرومان است.
اثر PH خاک
سبزیجات و بسیاری از گیاهان زینتی در pH خاک بین 5.8 تا 6.5 رشد میکنند؛ درختان میوه PH بین 6.0 تا 7.5 را ترجیح میدهند. در حالی که بوته های توت، ادریسیا و آزالیا در pH پایین خاک (با اسیدیته بالاتر) بین 4.0 و 5.0 بهتر عمل میکنند. اگر PH خاک شما خیلی کم باشد، عناصر غذایی بیش از حد متحرک میشوند؛ به این معنی که آنها در نهایت آبشویی شده و از دسترس گیاه خارج میشود و منجر به کوددهی بیش از حد گیاهان شما میشود.
در PH بسیار بالا، برعکس اتفاق میافتد. عناصر غذایی در خاک تثبیت میشوند و نمیتوانند توسط ریشه گیاهان جذب شوند.
جهت آشنایی با طریقه مصرف کود ریشه زایی مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.
مواد معدنی
مواد معدنی و عناصر میکرو به اندازه عناصر ماکرو در سلامت و شادابی گیاهان نقش دارند، از جمله آهن، منگنز، مس و بور ؛ در حقیقت کارایی عناصر ماکرو طبق قانون لیبیک در صورت کمبود عناصر میکرو کاهش مییابد. کودهایی با مقادیر زیاد فسفر باعث افزایش شکوفه میشوند. همانطور که گفته شد، نسبت N-P-K باید دارای سطح نیتروژن کمتر و سطوح بالاتر فسفر و پتاسیم باشد.این عناصر غذایی ضروری شکوفه های زیادی را در طول فصل بوجود میآورند. نیتروژن بیش از حد باعث رشد رویشی به جای رشد زایشی گیاه میشود.
نحوه مصرف کود گلدهی
زمانبندی مصرف
- قبل از شروع گلدهی (2 تا 3 هفته قبل): کوددهی اولیه با کودهای فسفر بالا جهت تحریک تولید جوانههای گل.
- در زمان گلدهی: تغذیه با محلولهای کود گلدهی برای پایداری و افزایش تعداد گلها.
- پایان گلدهی: کاهش تدریجی مصرف برای آمادهسازی گیاه جهت ورود به مرحله بعد (میوهدهی یا رشد رویشی مجدد).
روشهای مصرف
- محلولپاشی برگی: سریعترین روش جذب؛ مناسب برای گلخانهها و باغات.
- محلول 1 تا 2 در هزار از کودهای کریستاله فسفر بالا، هر 7 تا 10 روز یکبار.
- آبیاری (کودآبیاری): در سیستمهای قطرهای یا جویپشتهای؛ جذب از طریق ریشه.
- مقدار مصرف بستگی به نوع گیاه و مرحله رشد دارد، معمولاً 2 تا 5 کیلوگرم در هزار متر مربع.
نکات کلیدی در مصرف
- همیشه در صبح زود یا عصر کوددهی کنید تا از تبخیر سریع و سوختگی جلوگیری شود.
- از اختلاط کود گلدهی با کلسیم، سولفاتها یا مواد قلیایی خودداری کنید.
- در صورت استفاده از محلولپاشی، تست لکهای انجام دهید تا از حساسیت برگها مطمئن شوید.
بهترین کود برای گلدهی چه ویژگیهایی دارد؟
شرکت گرومان توصیه میکند برای انتخاب بهترین کود گلدهی، به ویژگیهای زیر توجه داشته باشید:
• حلالیت بالا در آب برای جذب سریع توسط گیاه.
• فرمول پایدار و بالانس شده بدون کلر و سدیم اضافه.
• وجود اسیدهای آمینه و ترکیبات محرک رشد برای افزایش اثرگذاری.
• تطبیق با شرایط خاک و اقلیم منطقه مورد استفاده.
محصولات پیشنهادی گرومان
- گرومکس 10-52-10 +TE: حاوی ریزمغذیها برای گلدهی حداکثری.
- بلومپاور 15-30-15: مناسب برای درختان میوه و گیاهان زینتی گلدار.
نتیجهگیری
کوددهی هوشمندانه در مرحله گلدهی، کلید دستیابی به بیشترین بازده از گیاه است. انتخاب کود مناسب با فرمول فسفر بالا، مصرف در زمان درست و به شیوه اصولی، تأثیر مستقیمی بر افزایش تعداد، کیفیت و دوام گلها دارد. در شرکت گرومان، ما با بهرهگیری از فرمولاسیون پیشرفته و دانش روز، محصولاتی ویژه برای افزایش گلدهی گیاهان شما ارائه میدهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی، با کارشناسان ما تماس بگیرید

کود کامل گرانول ویتامیل (11-10-16) گرومان یکی از کودهای مناسب برای گلدهی است.