تولیدکنندگان کشاورزی ارگانیک مجاز به استفاده از چیزی جز مواد بیولوژیکی برای کوددهی و حفاظت از محصولات نیستند. این کشاورزان برای کوددهی، عمدتاً از کود کمپوست یا کودهای مصنوعی آلی خاص استفاده میکنند.
کود سولفات منیزیم (23 درصد ) گرومان نقش موثری در رشد ونمو گیاهان، رسیدن و رنگ آوری محصولات کشاورزی دارد
فهرست مطالب
کودهای شیمیایی در کشاورزی ارگانیک
اکثر کودهای شیمیایی (مثلاً کودهای نیتروژن معدنی) در کشاورزی ارگانیک مجاز نیستند. تنها کودهای مجاز آنهایی هستند که برای استفاده در کشاورزی ارگانیک تایید شدهاند. با این حال، حاصلخیزی مناسب خاک برای رشد گیاه حیاتی است. عمدتاً نیتروژن و همچنین فسفر و پتاسیم عناصر ضروری در مراحل رشد رویشی گیاه هستند. از آنجایی که کودهای معمولی مجاز نیستند، برخی از کودهای آلی زیر را بعنوان بهترین جایگزین میتوانند استفاده کنند:
کود کشاورزی سبز
تولید کود سبز با کاشت یک گیاه یکساله یا چند ساله (یونجه، ماشک) در مزرعه آغاز میشود. این روش حاصلخیزی خاک و ساختار خاک را بهبود میبخشد. جذب آب و رطوبت خاک را افزایش میدهد. این روش به عنوان روش کنترل علفهای هرز نیز کاربرد دارد. از گیاهان تثبیت کننده نیتروژن مانند یونجه، شبدر خزنده، لوبیا، نخود، و غیره به طور گسترده استفاده میشود.
از غلات مانند جو نیز استفاده میشود. این گیاهان (به ویژه حبوبات) مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی را جذب میکنند. در صورت اختلاط در خاک، مواد مغذی در خاک رها میشود و برای محصولات بعدی در دسترس قرار میگیرد. اگر تولید کننده تصمیم به استفاده از این روش داشته باشد، لازم است از بذوری استفاده شود که در رده اصلاح شده ژنتیکی قرار نمیگیرند.
کمپوست
کمپوست سازی یک فرآیند طبیعی است که در آن گروههای خاصی از میکروارگانیسمها مانند باکتریها مواد آلی را به هوموس تبدیل میکنند. پس از اتمام فرآوری، کمپوست تولید میشود. کمپوست از مخلوطی از مواد آلی، مواد مغذی و عناصر کمیاب تشکیل شده است. این یک روش کوددهی طبیعی با خواص عالی افزایش دهنده حاصلخیزی خاک است.
کود کشاورزی دامی
روش دیگر کوددهی آلی استفاده از کود دامی است. معمولاً از کود حیوانی در مزارع ارگانیک استفاده میشود. کود باید به خوبی پوسیده باشد و میتوان آن را در اطراف گیاهان استفاده کرد. با این حال، قبل از استفاده از کود باید با یک متخصص کشاورزی مشورت کنید. سایر کشاورزان به منظور بهبود حاصلخیزی خاک و کنترل علفهای هرز، سطح خاک را با مواد گیاهی میپوشانند. این روش به مالچ پاشی معروف است که تولید هیدروپونیک معمولاً مجاز نیست.
هیدروپونیک روشی است که بر اساس آن تولیدکنندگان از خاک برای رشد گیاهان خود استفاده نمی کنند. در عوض، آنها از یک محیط خنثی غنی شده با محلولهای غذایی استفاده میکنند و در آنجا ریشه گیاهان خود را قرار میدهند. به گفته مقامات اکثر کشورها، محصولات ارگانیک باید در خاک زنده کشت شوند. با این حال، مقامات ایالات متحده اخیراً به برخی مزارع هیدروپونیک اجازه دادهاند تا محصولات خود را به عنوان ارگانیک برچسب گذاری کنند.
کود NPK کامل محلول در آب (30-05-15) به بهبود و قابلیت نگهداری آب در گیاهان کمک میکند.
کود ارگانیک ورمی کمپوست
ورمی کمپوست نوعی کود آلی است که از به وسیله کرمهای خاکی به دست میآید که غنی از مواد مغذی است و میتواند برای همه انواع گیاهان از جمله سبزیجات، گیاهان چند ساله، گلها، درختان میوه، گیاهان مفید باشد و حتی استفاده از آن برای نهالها بیخطر است. ورمی کمپوست، که متخلخل است، هوادهی و زهکشی خاک و به تبع ظرفیت نگهداری آب را در خاک افزایش میدهد.
مزایای استفاده از کمپوست سازی کرم در خاک باغ چیست؟
همه فواید ورمی کمپوست مربوطه به کرم خاکی است. این جانور همانطور که مواد آلی مصرفی خود را هضم میکند، آنها را تصفیه میکند؛ کمپوستها دارای pH خنثی 7.0 هستند. ورمی کمپوست به عنوان یک اصلاح کننده خاک، فاقد بو است و برخلاف برخی کودهای موجود دیگر، بوی شدیدی ندارند و به دلیل نداشتن نیتروژن مستقیم بیش از حد گیاهان را نمیسوزاند.
ورمی کمپوست حاوی 4 تا 5 درصد نیتروژن بیشتر از خاک معمولی باغ شما است، اما به دلیل مخاطی که کرمها هنگام هضم ترشح میکنند، به صورت آهسته رهاسازی میشود. سایر مزایای ورمیکمپوست عبارتند از:
باعث جذب بیشتر عناصر غذایی از خاک میشود
کموست تولید شده از کرم باعث جذب بیشتر عناصر غذایی از خاک میشود و رطوبت را به طور مداوم در دسترس گیاهان قرار میدهد و از خشک شدن کامل خاک جلوگیری میکند.
میکروبهای مفید
کرمها تعداد بی شماری از میکروبها، باکتریها و قارچهای مفید را به خاک میدهند و سالم ترین خاک ممکن را تضمین میکنند. علاوه بر این، ورمی کمپوست حاوی اسید هیومیک است که به جذب مواد مغذی گیاه کمک میکند.
جوانه زنی و رشد گیاهچه را بهبود میبخشد
مطالعات نشان میدهد که جوانه زنی و رشد گیاهچه با کاشت در قالبهای ورمی کمپوست بهبود مییابد. به طور خلاصه، ورمی کمپوست غذای فوقالعادهای برای گیاهان باغی و زراعی است. به طور کلی باعث رشد سالم گیاه، گلدهی و حتی تولید میوه بیشتر میشود.
به حذف فلزات سنگین از خاک کمک میکند
ورمی کمپوست میتواند فلزات سنگین و سایر سموم را از خاک حذف کند. این پدیده میتواند به ویژه در احیای محلهای دفن زباله و سایر مکانهای آلوده مفید باشد.
برخی از بیماریها و آفات گیاهی را مهار میکند
برخی از بیماریهای گیاهی مانند پوسیدگی ریشه و طوقه و همچنین بیماری پژمردگی فوزاریومی با مصرف ورمی کمپوست کاهش مییابند. استفاده از ورمی کمپوست همچنین موجب افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنشهای محیطی مانند گرما، خشکی و سایر تنشها میگردد و از آنجایی که ورمی کمپوست نوعی کود آهستهرهش میباشد، از هدر رفت عناصر غذایی جلوگیری میکند.
ساختار خاک را بهبود میبخشد
فرآیند کمپوست سازی به وسیله کرم خاکی همچنین ساختار خاک را با تقویت همزمان هوادهی، افزایش زهکشی و حفظ آب بهبود میبخشد.
آیا ورمی کمپوست حاوی نیتروژن است؟
چندین ماده مغذی مهم در ورمی کمپوست وجود دارد و تحقیقات علمی نشان دادهاند که این مواد به ویژه سرشار از نیتروژن، فسفر و پتاسیم (NPK)، آهن، کلسیم، گوگرد و اسید هیومیک هستند. با این حال، تعیین محتوای دقیق مواد مغذی در ورمی کمپوست میتواند دشوار باشد، زیرا میتواند از برندی به برند دیگر متفاوت باشد. به همین دلیل است که توصیه میکنیم از آن به عنوان مکملی برای اصلاح خاک خود استفاده کنید. همچنین ایده خوبی است که به طور همزمان از سایر کودهای طبیعی آهسته رهش، استفاده کنید.
چه زمانی ورمی کمپوست را به خاک باغ اضافه کنیم؟
ورمی کمپوست را میتوان در باغ به روشهای مختلف استفاده کرد! در اینجا روشهای برتر برای ترکیب آن در خاک ذکر شده است:
- آن را به عنوان بخشی از مخلوط اولیه نهال خود بگنجانید.
- هنگام انتقال نهال به باغ، مستقیماً از آن در چاله کاشت استفاده کنید.
- پس از کاشت، آن را روی خاک بپاشید.
- از آن به عنوان مالچ در اطراف پایه گیاهان مستقر استفاده کنید.