همه ما می دانیم که استفاده از بهترین و مرغوب ترین کود گرومان برای کشاورزی مهم است. کود سولفات روی مانند کود سولفات پتاسیم نیز یکی از کودهای مرغوب در بازار است که برای گیاهان مفید است. روی یک ریزمغذی ضروری است که گیاهان برای رشد موثر به آن نیاز دارند، اگرچه نقش دقیق این ماده شیمیایی در رشد گیاه هنوز بین دانشمندان مورد بحث است. سولفات روی یکی از بازیگران رایج در صنعت کشاورزی است، به ویژه هنگامی که صحبت از مقابله با سطوح مختلف کمبود روی می شود، بسیاری از انواع گیاهان تجربه می کنند، که می تواند منجر به توسعه ضعیف گیاهان و کاهش بهره روی شود.
کود آلی غنی شده پتاسه (00-00-10) گرومان به عنوان مکمل غذایی مناسب برای تمام گیاهان استفاده می شود.
فهرست مطالب
روی از کجا می آید؟
روی به طور طبیعی در سنگ ها یافت می شود و مقدار روی در خاک تا حد زیادی به ماده اصلی خود خاک بستگی دارد. به عنوان مثال، خاکهای شنی معمولاً دارای غلظت کمتری روی هستند، در حالی که خاکهایی سنگین، دارای بالاترین غلظت این ماده هستند. این ماده شیمیایی می تواند پاسخ های متابولیکی را در محصولات تحریک کند و از رشد گیاه حمایت کند. گیاهانی که کمبود روی دارند اغلب پروتئین، کربوهیدرات ها و تشکیل کلروفیل کاهش یافته است، بنابراین بسیاری از فعالان کشاورزی برای مقابله با این مسائل، سولفات روی اضافی که نوعی کود مکمل است را به گیاهان می دهند.
کاربردهای اصلی کود سولفات روی در کشاورزی
در اینجا دلایل اصلی استفاده صنعت کشاورزی از سولفات روی آورده شده است:
- برای افزایش رشد و نمو گیاهان:
از آنجایی که روی به رشد بهتر گیاه کمک می کند، که به نوبه خود منجر به افزایش بهره وری برای محصولات و شرکت ها می شود، استفاده از سولفات روی معمولاً این نیاز را برطرف می کند.
- برای مقابله با اثرات دمای خنک خاک:
اگر دمای خاک پایین باشد، روند کانی سازی خاک آلی کند می شود که می تواند منجر به انتشار روی کمتر شود. سولفات روی برای مقابله با این اثر و حمایت از رشد ریشه استفاده می شود.
- برای بهبود حاصلخیزی خاک:
محصولاتی که نیاز به رشد در خاک های شنی یا خاک هایی با مواد آلی کم (مانند هویج، تربچه، ذرت و غیره) دارند، اغلب به سولفات روی نیاز دارند تا اطمینان حاصل شود که گیاهان قادر به دریافت مواد مغذی کافی برای رشد مناسب هستند.
- برای کمک اثرات مخرب فرسایش
- برای مقابله با اثرات کودهای فسفر اضافی
- فعالیت های متابولیک مختلف را تنظیم می کند.
- در تولید هورمون های گیاهی تنظیم کننده رشد به نام اکسین نقش دارد.
- روی برای فتوسنتز و متابولیسم نیتروژن حیاتی است.
- کمبود روی با طولانی شدن دوره رویشی و به تاخیر انداختن بلوغ در عملکرد کمتر و محصول با کیفیت پایین بر گلدهی و رشد میوه تأثیر می گذارد.
- روی برای رشد و نمو گیاهان بسیار ضروری است.
کود آلی غنی شده فسفاته (۰۰-۱۴-۰۰) گرومان باعث عدم تجمع عناصر سمی در خاک می شود.
انواع کود روی
- کود روی دانه بندی شده برای کاربرد خشک در خاک
- ترکیب در کود NPK
- به صورت محلول پاشی(گیاهان روی را به شکل یونی دو ظرفیتی (Zn2+) و روی کلاته می گیرند.)
مقاله پیشنهادی : چگونه درخت انگور را پربار کنیم ؟
کود سولفات روی 35.5%
میزان اعمال شده بستگی به نتایج آنالیز خاک دارد. کود سولفات روی 35.5% را نیز می توان حل کرده و به محلول های برگی اضافه کرد. در رابطه مستقیم با فسفر، روی به طور کلی باید نسبت P: Zn 10:1 را حفظ کند.
فسفر و روی دو ماده مغذی ضروری هستند که برای رشد طبیعی گیاه مورد نیاز هستند. این مواد مغذی در شرایط خاصی اثر آنتاگونیستی دارندکه می تواند باعث کاهش عملکرد در بسیاری از محصولات به دلیل کمبود فسفر یا روی شود. کمبودها معمولاً زمانی اتفاق میافتند که یک ماده مغذی در مقادیر کم در دسترس باشد.
سطح فسفر: یک رابطه شناخته شده بین فسفر و روی در خاک وجود دارد. استفاده بیش از حد از کودهای فسفاته باعث کمبود روی شده است که منجر به کاهش عملکرد می شود. این کاهش عملکرد عمدتاً در خاک آهکی با pH بالا (PH > 8.3) و فسفر و روی آزمایش خاک پایین رخ می دهد. کمبود روی ناشی از فسفر یک نگرانی است و ممکن است تنها در صورتی رخ دهد که از میزان بسیار بالای کود فسفات (بیش از 100کیلوگرم P2O5/acre) استفاده شود و آزمایش خاک برای روی در محدوده بین کم و بسیار کم باشد
منابع کود
چندین منبع می توانند روی را در صورت نیاز تامین کنند. سولفات روی (35 درصد روی) معمولاً برای تأمین مقدار مورد نیاز روی هنگام استفاده از مواد کود خشک استفاده می شود. این ماده را می توان قبل از کاشت پخش و ترکیب کرد یا در کود اولیه استفاده کرد. به خوبی با سایر مواد کود خشک ترکیب می شود.
هنگامی که از کودهای مایع استفاده می شود، می توان از کمپلکس روی-آمونیاک (10 درصد روی) برای تامین روی استفاده کرد. این ماده به راحتی با سایر کودهای مایع مخلوط می شود. اکسید روی (78 تا 80 درصد روی) می تواند کمبود روی را اصلاح کند. بنابراین استفاده از اکسید روی پودری محدود به شرایطی است که از کودهای سوسپانسیون استفاده می شود.
استفاده از کود مرغی می تواند مقدار قابل توجهی روی به خاک اضافه کند. به عنوان مثال، بستر جوجه های گوشتی حاوی 450گرم روی در تن و بستر مرغ تخمگذار به طور متوسط حاوی 200گرم روی در تن است. از آنجایی که محتوای روی در کود دامی متغیر است، پیشنهاد می شود که منابع کود از نظر محتوای روی قبل از استفاده آزمایش شوند
روش کاربرد
افزودن روی به کود اولیه اقتصادی ترین روش برای کوددهی روی است. این روش مواد مغذی را در سال مورد نیاز تامین می کند. محلول پاشی روی به طور مداوم در اصلاح کمبود این ماده مغذی موثر نبوده است. این روش کاربرد فقط باید به صورت آزمایشی استفاده شود. برای کاربردهای محلول پاشی، پودر سولفات روی را می توان در آب حل کرد و روی بافت برگ اعمال کرد. کلات روی را نیز می توان با آب مخلوط کرد.
تحقیقات نشان داده است که تمام منابع روی (به جز اکسید روی دانه ای) تأثیر یکسانی بر تولید محصول دارند. قبل از انتخاب منبع روی برای برنامه کود، هزینه را در نظر بگیرید.
سمیت روی
اکثر محصولات زراعی نسبت به سطوح بالای روی در بافت خود بدون هیچ علامت قابل مشاهده ای تحمل می کنند. غلات به سمیت روی حساس هستند. علائم سمیت معمولی عبارتند از کلروز آهن و عدم وجود رنگ سبز در برگها.