انواع کودهای کلاته : مزایا و کاربردهای آن

انواع کودهای کلاته : مزایا و کاربردهای آن

کود‌های کلاته چیست؟

عناصر غذایی گیاهی یکی از عوامل محیطی ضروری برای رشد و نمو گیاه هستند. مدیریت مواد مغذی برای بهره‌وری بهینه در تولید محصولات تجاری بسیار مهم است. در کود گرومان کلاته این مواد مغذی در غلظت‌های 100 قسمت در میلیون (ppm) در بافت‌های گیاهی به عنوان عناصر میکرو توصیف می‌شوند و شامل آهن (Fe)، روی (Zn)، منگنز (Mn)، مس (Cu)، بور (B)، کلر (Cl) مولیبدن (Mo) و نیکل (Ni) هستند. عناصر ریزمغذی مانند آهن، منگنز، روی و مس به راحتی در خاک اکسید یا رسوب می‌کنند و بنابراین استفاده از آنها کارآمد نیست. کود کلاته برای افزایش کارایی استفاده از ریز مغذی‌ها توسعه یافته‌اند.

کود کامل گرانول ویژه زراعت (۰۸_۰۴_۰۸)کود کامل گرانول ویژه زراعت (۰۸-۰۴-۰۸) گرومان با برخورداری از ترکیبات کلینو در انواع خاک ها از پایداری مناسب و اثربخشی طولانی برخوردار است.

کود کلات شده چیست؟

کلمه کلات از کلمه یونانی چله گرفته شده است که به پنجه خرچنگ اشاره دارد. از این رو، کلات به روش گیره مانندی اطلاق می‌شود که در آن یون عناصر غذایی فلزی توسط مولکول آلی بزرگتر (پنجه)، که معمولاً لیگاند یا کیلاتور نامیده می‌شود، احاطه می‌شود. شکل های مختلف کلات به شرح زیر می باشد:

Cyclohexanediaminepentaacetic acid CDTA
Citric acid CIT
Diethylenetriaminepentaacetic acid DTPA
Ethylenediaminediaminedi-o-hydroxyphenylacetic acid EDDHA
Ethylenediamintetraacetic acid EDTA
Ethylene glycol bis(2-aminoethyl ether) tetraacetic acid EGTA
Hydroxyethylenediaminetriacetic acid HEDTA
Nitrilo-triacetic acid NTA
Oxalic acid OX
Pyrophosphoric acid PPA
TROPICAL ACID TPA

هر یک از لیگاندهای ذکر شده، هنگامی‌ که با یک ریز مغذی ترکیب می‌شوند، می‌توانند یک کود کلات تشکیل دهند. ریز مغذی‌های کلاته در شرایط خاصی از اکسیداسیون، رسوب و بی‌حرکتی محافظت می‌شوند، زیرا مولکول آلی (لیگاند) می‌تواند ترکیب شود و حلقه‌ای تشکیل دهد که ریزمغذی را احاطه کرده است. روش گیره مانندی که ریز مغذی به لیگاند متصل می‌شود، خاصیت سطحی ریز مغذی را تغییر می‌دهد و بازده جذب ریز مغذی‌های محلول پاشی را افزایش می‌دهد.

از آنجایی که خاک ناهمگن و پیچیده است، عناصر میکرو به راحتی اکسید یا رسوب می‌کنند. کلات یک ریز مغذی را از واکنش‌های نامطلوب در محلول و خاک حفظ می‌کند. کود کلات شده فراهمی ‌زیستی ریزمغذی‌هایی مانند آهن، مس، منگنز و روی را بهبود می‌بخشد و به نوبه خود به بهره‌وری و سودآوری تولید محصولات تجاری کمک می‌کند. کودهای کلات دار پتانسیل بیشتری برای افزایش عملکرد تجاری نسبت به ریز مغذی‌های معمولی دارند، اگر محصول در تنش کمبود عناصر میکرو  یا خاک‌هایی با pH بیشتر از 6.5 کشت شود. برای رشد یک محصول خوب، مواد مغذی مورد نیاز گیاه، باید ابتدا از خاک برآورده شود. اگر خاک نتواند این عناصر را تامین کند، باید از منابع کلات استفاده شود.

 

جهت آشنایی با علائم کمبود آهن در گیاهان مقاله مربوطه را مطالعه نمایید.

 

کود کلاته چیست

کدام محصولات اغلب به کودهای کلات شده نیاز دارند؟

حساسیت محصولات سبزیجات، صیفی‌جات و درختان میوه به عناصر میکرو به طور قابل توجهی متفاوت است برای گیاهانی که در دسته‌های بسیار یا نسبتاً حساس هستند، کودهای کلات اغلب مورد نیاز است. برای گیاهانی که حساسیت پایینی دارند، به کودهای کلات نیازی نیست، مگر اینکه خاک از نظر فراهمی ‌زیستی عناصر میکرو کم باشد، همانطور که توسط آزمایش خاک نشان داده شده است.

pH خاک یک عامل اصلی موثر بر فراهمی‌ زیستی ریزمغذی‌ها است. بنابراین، اگر pH خاک بیشتر از 6.5 باشد، خاک ممکن است فراهمی‌ زیستی ریز مغذی محدودی داشته باشد و ممکن است به کودهای کلات شده نیاز باشد.

کود گرانوله ویژه باغاتکود کامل گرانول ویژه باغات (۰۷-۰۶-۰۸) بابرخورداری از مواد هیومیکی در انواع خاک ها از پایداری مناسب و قابلیت جذب مطلوبی برخوردار می باشد.

مزایای کود کلاته

جذب سریع

هنگامی‌ که عناصر میکرو کلات می‌شوند، ریز مغذی‌ها سریعتر از زمانی که به عنوان نمک‌های کریستالی استفاده می‌شوند توسط برگ‌های گیاه جذب می‌شوند و به سرعت در دسترس گیاهان قرار می‌گیرند.

تحمل

برگ‌های گیاه معمولاً نسبت به کلات‌ها بسیار متحمل هستند. در مقابل، نمک‌های معدنی اغلب پس از محلول پاشی باعث سوختگی برگ می‌شوند.

حلالیت خوب

کلات‌های معدنی معمولاً به راحتی در آب حل می‌شوند. آنها محلول‌های شفاف و بدون رسوب تشکیل می‌دهند. این کار سطح بالایی از کارایی را تضمین می‌کند و از مسدود شدن نازل جلوگیری می‌کند.

قابلیت اختلاط

کودهای کلات با بسیاری از محصولات سموم و همچنین با سایر کودهای برگی به خوبی مخلوط می‌شوند. بنابراین می‌توان آنها را در اختلاط با یکدیگر استفاده کرد و در زمان و هزینه صرفه جویی کرد.

پایداری بالا

کودهای کلات شده حتی در شرایط نامساعد خاک پایدار هستند. به عنوان مثال، آهن کلات HBED (III) حتی در خاک‌های آهکی با pH تا 12 پایدار می‌ماند.

مقرون به صرفه بودن

از آنجایی که کودهای کلات معمولاً مؤثرتر از نمک‌های کریستالی متشکل از مواد مغذی مشابه در غلظت مولی یکسان هستند، به میزان کمتری از کود کلاته نیاز است. این امر به طور قابل توجهی هزینه نهایی مورد نیاز برای حداکثر عملکرد را کاهش می‌دهد.

 

مقاله پیشنهادی : بهترین کود برای تنش گرمایی کدام نوع است ؟

 

مزایا کود کلاته چیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *